Експедиція в Одесу в межах проекту EURA-NET

  • 22 Березня, 2015

17 – 21 березня 2015 р. працівники Відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України здійснили експедицію до м. Одеси з метою інтерв’ювання іноземних мігрантів, які перебувають у цьому регіоні України в легальному та нелегальному статусі.

Експедиція здійснювалася в рамках міжнародного проекту EURA-NET “Транснаціональна міграція в перехідний період: трансформаційні характеристики поточних мобільностей людей”, мета якого дослідити транснаціональні міграції з погляду тимчасової мобільності людей на Євразійському просторі; зрозуміти характер міграційних процесів, мотиви переїзду, місця перебування, маршрути переміщення та вплив цих переміщень на глобальних характер людських взаємовідносин і мобільностей.

Учасниками експедиції були наукові співробітники Відділу – Ігор Марков, Оксана Годованська, Петро Чорній та аспірантка Анна Трофімова.

За час експедиції вдалося опитати респондентів на Ринку “Сьомий кілометр”, найбільшому оптовому ринку України та в Державній установі “Пункт тимчасового розміщення біженців у м. Одеса”. Серед репондентів були вихідці з Афганістану, Таджикистану, Бангладешу, Узбекистану, Непалу, Пакистану та Палестини.

Окремою частиною експедиції стала зустріч із в’єтнамською діаспорою, яка почала формуватися в Одесі наприкінці 1980-х років.

Odessa_exp

Співробітниці відділу Анна Трофімова і Оксана Годованська на зустрічі з вєтнамською діаспорою в Одесі в офіційній світлиці громади, оздобленій державними прапорами України і В’єтнаму та погруддям Хо Ші Міна

Під час експедиції вдалося спостерігати реальний стан міграційних процесів в Одесі й регіоні загалом, який є одним із найбільш привабливих для мігрантів; визначити з яких країн здебільшого походять мігранти; з’ясувати причини їхньої міграції, способи легалізації в Україні та проблеми, які з цим пов’язані. Важливим досвідом для дослідників було ознайомлення з функціонуванням державної міграційної системи в Україні та міркування про потенційні способи покращення її ефективності.

За допомогу в організації експедиції висловлюємо щиру подяку:

  • Олександру Прігаріну, доценту кафедри археології та етнології України Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова;
  • Олені Петровій, заступниці начальника управління культури і туризму, національностей та релігії Одеської ОДА, начальнику відділу національностей та релігій;
  • Наталії Науменко, директору Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України.