Кордон і минуле. Колективна пам’ять щодо зміни прикордонного режиму

  • 15 Травня, 2015

21 травня (четвер) в Інституті народознавства НАН України в межах роботи Методологічного семінару Відділу соціальної антропології відбудеться виступ др. Івана Пешкова «Кордон і минуле. Колективна пам’ять щодо зміни прикордонного режиму».

Доповідач Іван Пешков – PhD, дослідник Східного Інституту Познанського університету імені Адама Міцкевича (Instytut Wschodni, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu), учасник проекту «North Asian Borders» (Відділ соціальної антропології Кембріджського університету). Наукові зацікавлення: дослідження кордонів (border studies), дослідження пам’яті (memory  studies), публічна історія (public history), економічна соціологія. Основні місця досліджень: Монголія, Росія (Забайкалля), Китай.

Анотація

Розвиток border studies викликав радикальні зміни в сприйнятті прикордонних районів в часі та просторі. Ці зміни торкнулися також і основних категорій та методів аналізу. Вихідна теза про дематеріалізацію основного об’єкту дослідження – кордону – зробила науковців більш чутливими до вивчення як дискурсивних і символічних аспектів функціонування прикордонних районів, так і практичних і матеріальних аспектів колективних репрезентацій прикордонних спільнот. Тема лекції стосується аналізу стану і соціальних функцій практик контр-пам’яті в периферійному прикордонному регіоні (Забайкалля), а також їх стосунку до історіографії та орієнтованої на СРСР колективної пам’яті мешканців регіону. Особливу увагу буде приділено здатності стигматизованих спільнот зберігати автономію пам’яті в умовах ізоляції, багаторічної індоктринації та ритуалізації дискурсу виключення як основи ідентичності більшості мешканців регіону.

Cемінар відбудеться 21 травня 2015 року, початок о 16.00, у конференц-залі Інституту народознавства НАН України (проспект Свободи, 15, ІІ поверх).

Запрошуємо до участі! Вхід вільний!

Оголошення про семінар – тут.

Звіт про семінар можна переглянути тут.