«Акторно-мережева теорія як методологія: концептуальні витоки та дослідницькі практики»

  • 15 Квітня, 2021

22 квітня 2021 року о 16.00 відбудеться Методологічний семінар Відділу соціальної антропології Інституту Народознавства НАН України на тему:

«Акторно-мережева теорія як методологія: концептуальні витоки та дослідницькі практики»

Доповідач: Артемій Дейнека, кандидат соціологічних наук, викладач факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Наукові інтереси: акторно-мережева теорія, соціальні дослідження науки і технологій, соціологічні теорії дії, класична соціологія

У сучасних дискусіях про новітні дослідницькі підходи в соціальних науках часто згадується акторно-мережева теорія (actor-network theory, ANT). Ім’я Брюно Латура (як одного з її творців) постійно фігурує у переліках найцитованіших авторів у сфері соціології, антропології, філософії. Тематичні пошукові запити у великих каталогах наукових публікацій видають тисячі статей, опублікованих у журналах вкрай різного спрямування. Що саме привертає увагу дослідників? Чи є цей сплеск популярності проявом чергової академічної моди, котра невдовзі вщухне? Або ж цей підхід справді пропонує корисний пізнавальний інструментарій, який може стати в пригоді людям із різних дослідницьких сфер й академічних традицій?

У доповіді буде розглянуто концептуальну й історичну генеалогію акторно-мережевої теорії. Ця генеалогія є множинною, оскільки ANT має водночас соціологічні, антропологічні, семіотичні й філософські витоки. Ця історико-теоретична ретроспектива дасть можливість краще зрозуміти методологічну специфіку ANT як дослідницького підходу. Доповідач проаналізує базові методологічні принципи, які кладуться в основу емпіричних ANT-досліджень, а також розкриє кілька важливих методів і технік, котрі практикують представники цієї традиції в ході польової роботи. Методологічна сторона цього підходу нечасто стає предметом розгляду у фаховій спільноті, а в Україні дискусії про нього мають переважно теоретичне та філософське спрямування. Він народився із емпіричних досліджень у сфері соціології науки і всі його теоретичні узагальнення та філософські імплікації нерозривно пов’язані з дослідницькою практикою, якій буде присвячена значна частина доповіді.

Методологічний семінар відбудеться на платформі ZOOM.

Попередня реєстрація: https://forms.gle/PgC8Z9ZiwyNL6Lmj6