Маріанна Душар
Аспірантка
Інститут Народознавства НАНУ
Біографія
Маріанна Душар (1974) – аспірантка Відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України. Від 2010 року займається дослідженнями у сфері гастрономічної спадщини Галичини та України.
Співпрацює як авторка текстів про історію їжі, відновлені гастрономічні практики та фермерські ініціативи в Україні з багатьма українськими медіа – Фреско, “#MADEINUKRAINE: buy, eat, travel”, Ukrainian Gastro Show та інших. Редакторка перевидання книжок Дарії Цвєк «У будні і свята» (Видавництво Старого Лева, Львів, 2016), Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня» (Видавництво Фоліо, Харків, 2019).
Стипендіатка Програми Фулбрайта 2019-2020 рр. із проєктом “Reclaiming Ukrainian Gastronomic Heritage: more than borshch and varenyky".
Авторка блогу Пані Стефа. Засновниця проєкту із дослідження гастрономічної спадщини та антропології їжі Seeds and Roots.
Публікації
29 вересня 2020
“Пампушки і какао на вітання в Новому Світі” (на основі спогадів п. Ляриси Зєлик).
20 вересня 2020
“Різдвяний кулінарний вишкіл в родині Ткачуків” (на основі спогадів і архівних матеріалів, наданих п. Орисею Ткачук).
19 жовтня 2020
“Як мати Українське Різдво”. Листівки Ярослави Сурмач (на основі архівних матеріалів)
30 жовтня
“Пляцок з яблоками” і історією” (на основі архівних матеріалів, наданих п. Наталею Соневицькою)
25 листопада 2020
“День Подяки із українським смаком” (на основі архівних матеріалів та коментарів)
8 грудня 2020
“Про Коровай, Бабу та Королеву” (на основі архівних матеріалів та розмови із п. Джоном Дідуком).
10 січня 2021
“The Filipina Baba. Філіпінка, яка створила Youtube канал про українську кухню” (на основі розмови із Обрі Б, авторкою каналу).
23 серпня 2021
“Коровайниця з Сьомої Іст Стріт” (на основі усноісторичного інтерв’ю з п. Лярисою Зєлик.
11 серпня 2020
“Гастрономічна спадщина та національна ідентичність”.
Публічна активність та інтерв'ю
21 Грудня 2020
Лекція “Різдвяні історії про галицьку кухню” в Ukrainian Studies at the University of Toronto. (Спільно з др. І. Лильом, Львівський національний університет імені Івана Франка)
26 Червня 2021
Участь в тематичній панелі “Готуємо в журбі: погляд на українську кухню через гумор, емоційну харизму та традиції.” Спецпрограма проєкту їzhakultura “Гастрономічна книга” на Книжковому Арсеналі, Київ
30 Липня 2021
Лекція “Україна на смак” на XV Міжнародній літній школі “Українська мова і країнознавство" (Львівський національний університет імені Івана Франка).
4 Серпня 2021
Виступ на “Всеукраїнський Форум Україна 30”, панель “Матеріальна і нематеріальна культурна спадщина”.
3,4 Вересня 2021
Виступи на панелях “Гастрономічна культура і дипломатія” та “Тандеми: All About Borshch” під час Книжкового фестивалю Book Space (Дніпро).
12 Вересень 2021
Виступ на заході “Смаки Спадщини” в рамках “Європейських днів Спадщини” (Europejskie Dni Dziedzictwa) в палаці кн. Любомирських в Пшеворську, Польща. (Спільно з др. І. Лильом, Львівський національний університет імені Івана Франка).
7 Жовтня 2021
Участь у заході з нагоди 75 ліття Fulbright Scholarship Program та 30 ліття Незалежності України, презентація дослідження та проєкту “Seeds and Roots”, розробка тематичного меню заходу.
8 Жовтня 2021
Участь як запрошена спікерка на курсі “Culinary Diplomacy and Gastronomic Diplomacy Course” від prof. Johanna Mendelson Forman (Adjunct Professor at American University's School of International Service, Washington, DC), організованому МЗС України; запис онлайн-лекції.
15 Жовтня 2021
Виступ на заході “Ukrainian-North American Culinary Exchange”, організованому Fulbright Ukraine. Презентація дослідження та проєкту “Seeds and Roots”.
19 жовтня 2021
Виступ про туристичну привабливість локальної кухні на заході “Форум гідів” в рамках ТурЕкспо 2021, Львів
20 жовтня 2021
Лекція про історію борщу в рамках навчального курсу від “Всеукраїнської асоціації гідів”, Херсон
5 жовтня 2020, “У своїй тарілці” на Радіо Культура, Олена Брайченко “Українська кухня в США”.
Oct. 21, 2020, The Washington Post, by David L. Stern and Robyn Dixon
“Ukraine seeks U.N. cultural status for its beloved borscht. A culinary spat with Russia could be brewing” (коментар).
11 жовтня 2020, ВВС News Україна, Євгенія Ковалевська “П’ять цікавих фактів про борщ, які ви не знали” (коментар).
15 жовтня 2020, “У своїй тарілці” на Радіо Культура, Олена Брайченко “Борщ: нові факти та історії”.
30 листопада 2020, Громадське Радіо, Тетяна Трощинська
Пані Стефа, борщ Тараса Шевченка і кухня діаспори: інтерв’ю з дослідницею галицької кухні Маріанною Душар.
24 січня 2021, Голос Америки, Марія Прус, Костянтин Голубчик
Як українські страви гуртують діаспору у США.
29 січня 2021, Голос Америки, Марія Прус “Яким має бути справжній борщ і чим особлива кухня української діаспори США – Маріанна Душар, “Пані Стефа".
31 січня 2021, УКРІНФОРМ, Людмила Гринюк, Маркіян Лисейко
Інтерв’ю: Маріанна Душар, гастрономічна блогерка, дослідниця української кухні.
14 лютого 2021, LongDog Media, Отар Довженко
Борщ королеви Єлизавети.
15 березня 2021, PostEat, Артем Кузьменчук “Чи потрібна українській кухні декомунізація?” (коментар).
02 вересня 2021, 24 Канал, Марічка Крижанівська “Чи дійсно борщ – українська страва?” (коментар).
30 вересня 2021, 24 Канал, Марічка Крижанівська “Як українські страви можуть зацікавити світ?” (коментар)